En tankevekker


Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har alltid hatt en oppfatning av at jeg ikke har trengt å ta noe kosttilskudd. Jeg får vel i meg nok gjennom maten jeg spiser?


Det er dessverre ikke tilfellet.


Næringsinnholdet i maten vår har nemlig endret seg drastisk de siste 70-100 årene. Både på grunn av såkalt ferdigmat. Men også på grunn av sprøytemidler, næringsinnholdet i dyrefòr, og ikke minst på grunn av fattigere jordsmonn.


Denne tabellen viser næringsinnholdet i forskjellige matvarer på 50-tallet sammenlignet med i dag. (1)


Hvis en kylling inneholdt 100% omega 3 på 50-tallet, inneholder den 15 % i dag.

Og hvis den samme kyllingen inneholdt 100% fett den gang, inneholder den 200 % i dag. Du ser også at vitamininnholdet i forskjellige grønnsaker har endret seg markant.


Hvis du ønsker kan du bruke litt tid på å finne ut hva kostholdet ditt gir deg ved hjelp av https://www.kostholdsplanleggeren.no/. Da får vite om du får nok energi (eller evt spiser for mye i forhold til aktivitetsnivå). Du får også vite nøyaktig hvilke fettsyrer, vitaminer og mineraler du har fått i deg. Virkelig et nyttig verktøy.


Ta gjerne kontakt dersom du ønsker en gratis konsultasjon. Det er kanskje bare små endringer som skal til for at du skal strutte av energi igjen!


1: Davis DR et al., Am Coll Nutr. 2004;23(6):669-82, Wang Y et al. Public Health Nutr. 2010 Mar;13(3):400-8

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
  • Svart Facebook Ikon
  • Svart Instagram Ikon

© 2020 Ingrid Forbregd Kostholdsveiledning