Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men mange kan nok kjenne seg igjen i dette: De tenker de burde gjøre ting. De burde slutte å røyke. De burde gjøre den tingen på jobb. De burde ditt og datt.


Men det skjer aldri. Hvorfor?


Fordi de tenker nettopp det: At de burde. Eller kanskje de tenker at de skal prøve. De skal prøve å spise sunnere. Eller prøve å bli flinkere til noe. Men hva skjer i hjernen da tror du?


INGENTING!


Ved å tenke - eller si - at du burde gjøre noe. Eller at du skal prøve noe, forteller du underbevisstheten din at du ikke trenger å gjøre det. Og det blir aldri gjort.


For å faktisk få gjennomført noe skal du endre på ordet burde til skal.


Du ser sikkert forskjellen på å tenke: "jeg burde spise litt sunnere" og "jeg SKAL spise sunt" Når du formulerer den siste setningen med ordet skal, er det flere spørsmål som dukker opp, som når og hvordan. Med ordet burde, er det nesten som om du allerede har bestemt deg for at det ikke skal skje.


Dette er viktig i alle livets situasjoner - i alt fra hvordan lykkes på jobb til hvordan ta rette valg for deg selv og egen helse. For de fleste vet jo at å røyke ikke er sunt. Hvorfor gjør de det da? De tenker kanskje at de burde slutte? Men så skjer det ikke...


Og mange VET at man ikke burde spise usunt. De tenker kanskje at de burde spise litt sunnere? Kjære deg, det hjelper ikke å tenke at du BURDE. Du må bytte ut burde med SKAL!


Jeg syns det er så leit å se at så mange sliter med nettopp dette. De vet at de burde spise sunnere for helsa sin del. For å få mer energi. Eller for å gå ned i vekt. Eller kanskje fordi de har fått en livsstilsrelatert sykdom. Men så er det så mange unnskyldninger man kan komme med. Som at det er så vanskelig, eller dyrt (haha, når det faktisk kan være billigere med sunn mat). Eller at man utsetter det til senere. Eller at man skal prøve... Eller burde. Men da går det sjelden.


For å lykkes må du bestemme deg for at du SKAL!


Si til deg selv: jeg SKAL spise sunt! Fordi jeg fortjener å være den beste versjonen av meg selv. Den versjonen som har masse energi, og en kropp som spiller på lag.


Det første du kan starte med da er å bytte ut sukkeret. Det er nemlig sukker som skaper mange av problemene folk sliter med i dag, som overvekt og livsstilssykdommer. Er du klar?


Se første episode av kurset Sukkerfri på 2 uker gratis her: https://www.ingridforbregd.no/sukkerfri-pa-2-uker


Start i dag. For hvilken type vil du være? Den som sier at du sikkert burde? Eller den som sier at du SKAL!

I dag fikk jeg en nydelig oppskrift på havregrøt av en kollega av meg. Hun kom på jobb bærende på et glass med skikkelig fristende grøt, som jeg bare måtte prøve. Hun tar alt på slump, men jeg har forsøkt å lage en omtrentlig oppskrift som du kan følge hvis du trenger det:


2 dl havregryn (gjerne økologisk)

2 ss chiafrø

5 dl vann eller mandelmelk

1 dl cottage cheese

1 dl gresk yoghurt naturell eller vanilje

En klype salt

1 neve bringebær (gjerne frosne)

1 neve solsikkefrø

1 ss peanøttsmør (valgfritt)


Kok opp havregryn, chiafrø og valgfri væske, og la småkoke i noen minutter. Eller bland alt og sett i kjøleskap til dagen etter. Da får du en deilig kaldgrøt som du kan ta med deg som niste når du drar på jobb dagen etter.

Koker du grøten drar du den av platen, tilsetter cottage cheese, yoghurt og bær og lar bærene tine mens du blander alt godt sammen. Server med en neve solsikkefrø, og kanskje en skje peanøttsmør?


Les også: Maten du blir glad av
Visste du at sjokolade har mange helsebringende effekter?


Forskerne finner stadig flere grunner til å nyte mørk deilig sjokolade. I rå kakao finner du nemlig svært mange helsebringende plantestoffer, vitaminer, mineraler og antioksidanter – på lik linje som i grønnsaker.


Men merk at sjokoladen må være mørk, og ikke inneholde sukker for å være sunn! ;)


Rå kakao inneholder mange mineraler og sporstoffer som magnesium, kalsium, jern, sink, kobber, krom, kalium, selen, fosfor, svovel og mangan. I tillegg finner du et bredt spekter av vitaminer i kakao, blant annet vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 og B12, kolin, C, E og K. Du får også i deg polyfenolene antocyaniner, procyanidiner, resveratrol, katekiner, epikatekiner og kumariner. Dette er antioksidanter som har som oppgave "å slukke branner i kroppen".


Kakao har også evnen til å gjøre oss lykkelig! Det inneholder nemlig mange gunstige sentralstimulerende stoffer, blant annet aminosyren tryptofan, som øker produksjonen av signalstoffet serotonin og dopamin i hjernen. Disse lykkehormonene har innvirkning på humøret og kan virke antidepressivt og oppløftende.

Les også: Sjokolademoussekake


Det er gjort mange studier på kakaoens helsebringende effekter, og listen over positive egenskaper er lang. Bare et søk på kakao og sjokolade på forskning.no gir deg mange treff om kakaoens fortreffelighet. Her er ti gode grunner til å ta deg en sjokoladebit:

1: Sterk beinbygning! Sjokolade kan hjelpe mot beinskjørhet, fordi det inneholder polyfenoler som trengs når kroppen vedlikeholder skjelettet, ifølge forskere fra Oklahoma State University. 2: Blodpropp! Et par biter mørk sjokolade reduserer sjansene for blodpropp med 25 til 50 prosent, har forskere ved University of Dundee funnet ut. 3: Friskt hjerte! Polyfenoler inneholder sterke antioksidanter som ligner mye på dem man finner i frukt og grønnsaker. Disse kan forebygge hjerteproblemer, har forskere ved Harvard School of Public Health funnet ut. 4: Forlenger livet! Antioksidantene beskytter kroppens celler mot skader, og kan derfor forebygge kreft. Kakaoen inneholder faktisk så mange helsebringende stoffer at den kan forlenge livet. Forskere ved Harvard School of Public Health undersøkte 8 000 mennesker over 65, og fant ut at moderate sjokoladespisere gjennomsnittlig levde ett år lenger enn de andre. 5: Null hull! Overraskende nok kan sjokolade forebygge hull i tennene. Kakao inneholder stoffer som hemmer bakterievekste i munnen. Dermed hevder forskerne ved Harvard at man ikke engang får hull i tennene av å spise mørk sjokolade.

6: Forebygger slag og hjerteinfarkt! En liten rute mørk sjokolade om dagen beskytter mot hjertesykdom, ifølge italienske forskere. Kroniske betennelser i vevet i blodomløpet er en risikofaktor for hjertesykdommer som hjerteinfarkt og slag. Forskerne fant ut at det var en sammenheng mellom inntak av sjokolade og forekomsten av slike betennelser. 7: Forebygger alzheimer! Eldre som spiser sjokolade reduserer risikoen for alzheimer og annen kognitiv svikt betydelig, ifølge forskningsresultater presentert i Journal of Alzheimers Disease. 8: Du blir smartere! Studier fra The Maine-Syracuse Longitudinal Study viser at sjokolade har en positiv effekt på hukommelsen. Hyppigere spising av mørk sjokolade viste bedre visuell hukommelse og organisering, bedre arbeidsminne og bedre abstrakt resonnering. 9: Gjør deg våken! Litt mørk sjokolade hver dag kan hjelpe mot kronisk tretthet. Forskning ved Hull York Medical Scool viser at polyfenol påvirker hjernen i to til tre timer. 10: Gjør deg glad! Sjokolade frigjør endofiner og serotonin i hjernen. Disse stoffene får oss til å føle oss lykkelige og mindre stresset. Ikke overdriv!

Mørk sjokolade er en så stor kilde til antidoksidanter at mange mener at den burde regnes som èn av fem om dagen.


Men anbefalingene for hvor mye sjokolade man skal spise for å få effekt, er sprikende. Enkelte forskningsrapporter konkluderer med at du skal spise ca ni gram om dagen. Det tilsvarer ca en til to ruter sjokolade. Andre anbefaler opp mot tjue til tretti gram hver dag. I tillegg finnes det forskning på at den gode effekten avtar hvis du spiser mer enn 6,7 gram.


Det viktigste er altså måtehold, og at sjokoladen er mørk. Sjokoladen må ha minst 70 prosent kakao, og du kan ikke akkurat spise en hel plate om gangen. Man kan jo legge på seg om man ikke viser litt måtehold i sjokoladeskåla. Det er nok derfor alle sjokoladeforskerne og helseekspertene er nøye med å dempe stemninga litt, hver gang de oppdager flere av kakaoens fordeler.


Les også: Sukkerfri på 2 uker